Infekce: Jak vzniká a jak jí zabránit?

Infekce se může objevit v rozsáhlých i malých poraněních. Její léčbu rozhodně nelze podceňovat, jelikož neléčená infekce může vést až k tragickým následkům. Jak infekci v ráně poznat a jak ji ošetřit?

Co je infekce?

Infekce je přítomnost množících se organismů, které napadají hlubší tkáně a vyvolávají imunitní odpověď hostitele. Ničivé bakteriální toxiny se uvolňují do lůžka rány a zpomalují hojení. Choroboplodné zárodky vnikají do těla různými způsoby, například přenosem krve, kousnutím hmyzem, vniknutím do otevřené rány, pohlavním stykem nebo potravou.

Jak dochází k infekci rány?

Otevřené rány a poranění přímo vyzývají ke vstupu všech škodlivých mikroorganismů, které zabraňují procesu hojení. Neléčená infikovaná rána může způsobit nepříjemné zdravotní komplikace.

Podle čeho poznat infikovanou ránu?

  • Zarudnutí a otok kolem rány.
  • Zvýšená teplota postižené oblasti i celého organismu.
  • Hnis a silný výtok.
  • Neutuchající nebo zhoršující se bolest kolem rány.
  • Celková nevolnost a pocit slabosti.

Jak ošetřit ránu a zabránit infekci?

  1. Před ošetřením rány si důkladně umyjte ruce antibakteriálním mýdlem.
  2. Ránu opláchněte vodou a případně nežádoucí nečistoty odstraňte.
  3. Pokožku opatrně osušte sterilním materiálem.
  4. Opatrně vydezinfikujte.
  5. Ránu zakryjte speciální náplastí o požadované velikosti, nebo ránu překryjte sterilním tamponem a zafixujte velkoplošnou fixací, případně fixační páskou.

Nejlepším způsobem, jak zabránit infekci je v každém případě vyhledání odborné pomoci. Tak předejdete případnému vzniku infekce, která by mohla nastat během neprofesionálního ošetření.

Následky infekce

Každá rána by se měla řádně ošetřit, pokud se objeví infekce v ráně, léčba je nevyhnutelná. Neléčená nebo špatně léčená infekce může způsobit sepsi organismu (otrava krve), kdy v organismu probíhá reakce na přítomnost infekce v podobě selhávání některých orgánů. Sepse vyžaduje lékařský zásah, v opačném případě může ve velmi krátkém časovém horizontu zapříčinit smrt.

Infekce a puchýř

Infekce se velmi snadno dostane i do puchýřů – ty vznikají popálením, nebo při tření (v botách při chůzi). Puchýř je poranění, při kterém je svrchní část kůže (pokožka) oddělena od hlubší vrstvy (škára). Ve vzniklé dutině vzniká tkáňový mok nebo zánětlivý výpotek. Puchýř se může velmi snadno zanítit, proto vyžaduje ošetření. Puchýř vzniklý třením je možné propíchnout, ale velmi opatrně a čistě, aby se do něj nezanesla infekce. Popáleniny se propichovat nedoporučují.

Infekce puchýře – jak ji poznáte?

  1. Okolí puchýře je oteklé a zarudlé.
  2. Postižená oblast je bolestivá i při jemném doteku.
  3. Z puchýře teče hnis.
  4.  Kolem puchýře se vyskytují červené vlásečnice.
  5.  Postižený má zvýšenou teplotu, popř. horečku.

Infekci v ráně lze předejít řádnou hygienou při ošetřování. Jestliže se setkáte s infekcí v ráně či puchýři, neprodleně navštivte svého lékaře, který vám předepíše vhodnou léčbu.