Popáleniny III. stupně: První pomoc a možné následky

Popáleniny třetího stupně jsou závažným poraněním kůže, kdy poškození prochází všemi vrstvami kůže (pokožka, škára, podkoží). Třetí stupeň popálenin nezpůsobuje téměř žádnou bolest, jelikož poškozuje nervová zakončení a tím snižuje jejich citlivost. Jak popáleniny třetího stupně vypadají, jak je ošetřit a jaké mohou mít následky?

Co jsou popáleniny III. stupně?

Popáleniny třetího stupně jsou typem defektu kůže, které způsobuje tzv. ireverzibilní (nevratné) poškození ve všech vrstvách. Následkem poranění vznikají na kůži bílé, šedé a černé ztvrdlé plochy. Na rozdíl od lehkých popálenin vyžadují profesionální ošetření.

Příčiny popálenin III. stupně

Popáleniny nejčastěji vznikají po kontaktu s ohněm, s elektřinou, chemickými látkami nebo velkým teplem, zářením a třením.

Jak na první pomoc popálenin III. stupně?

  1. Okamžitě přerušte působení tepla.
  2. Odstraňte oděv a doplňky (řetízky, prstýnky, hodinky apod.).
  3. Chlaďte popáleninu pod proudem vody (nejlépe o teplotě 8 °C).
  4. Neodstraňujte z ran seškvařený oděv.
  5.  Volejte linku 155.
  6. Nedotýkejte se popálenin.
  7. Nepropichujte puchýře (snížíte riziko infekce).
  8. Ránu chlaďte až do příjezdu zdravotnické záchranné služby.

Následky popálenin III. stupně

Popáleniny třetího stupně zasahují napříč všemi vrstvami kůže, což zapříčiňuje vznik jizev. V případě zuhelnatění a nekrózy kůže je nutná amputace nebo excize (chirurgický výřez určité plochy). Za život ohrožující se považuje poškození nad 30 % celkového povrchu těla.

Prevence popálenin

Až 70 % popálenin vzniká v domácnostech a z nepozornosti. Odborníci doporučují nainstalovat detektory kouře a pořídit hasicí přístroje. V případě rozsáhlých nebo dlouhotrvajících zdravotních komplikací neváhejte navštívit lékaře.