Jak léčit popáleniny puchýře: Účinné metody | Leukoplast

Puchýře vzniklé popálením: Jak si s nimi poradit?

Puchýře vzniklé popálením: Jak si s nimi poradit?

Puchýře jsou běžným následkem popálení doprovázející nejen popáleniny II. stupně. S malými puchýři se lze setkat i při popáleninách I. stupně (většinou od sluníčka). Proč puchýře vznikají a jak si s nimi poradit?

Co je puchýř?

Puchýř je dutina vzniklá na kůži, která je naplněná tekutinou (většinou tkáňovým mokem nebo zánětlivým exsudátem). Průměrně mohou mít puchýře několik milimetrů, mohou ale dosahovat i několika centimetrů.

Jakou funkci má puchýř?

Puchýř svým vypouklým tvarem a obsaženou tekutinou chrání nově vznikající vrstvu pokožky, která ještě nemá zcela vyvinutou schopnost ubránit se vnějším vlivům. Jestliže je puchýřový mok zbarven krví, znamená to, že došlo k poškození kapilár (krevní cévky s tenkou stěnou, náchylné k poškození). Celková délka všech kapilár, které se v lidském těle vyskytují, se odhaduje na 96 000 kilometrů.

Příčiny vzniku puchýřů

Puchýře se vyskytují po jednom či v početnějších skupinkách. Nejčastěji vznikají z následujících příčin:

  • popálení,

  • nadměrné tření (špatně padnoucí boty),

  • omrznutí,

  • kontakt s chemickými látkami,

  • bodnutí hmyzem,

  • onemocnění (neštovice apod.).

Hojení puchýřů

Puchýře mají schopnost hojit se svépomocí, celý proces však zabere zhruba dva až tři týdny. Záleží na tom, jak je poranění rozsáhlé. Celou proceduru lze urychlit speciálními přípravky na popáleniny, puchýře.

Co na puchýře po spálení?

Na samostatnou puchýřovitou popáleninu (např. puchýř vzniklý na chodidle) je vhodné použít hydrokoloidní náplast, pod kterou puchýř splaskne, a tím se rychleji zahojí. Rozsáhlejší puchýřovité oblasti lze zakrýt samolepicím obvazem s velkoplošnou fixací, který spolehlivě uchytí krytí na ráně, zamezí proniknutí nečistot a vzniku infekce v puchýři. Puchýř se doporučuje nepropichovat, ale pokud se vyskytuje na nepříjemném místě a omezuje v pohybu, propíchnout ho lze. Po propíchnutí je třeba ho zakrýt antibakteriální náplastí s polštářkem. V žádném případě ale puchýř nestrhávejte.

Při výměně vhodného krytí vždy dbejte na řádné omytí poškozené oblasti, vydezinfikování a šetrné přiložení vhodného krytí a fixace. Puchýř lze potírat hojivým gelem a dalšími speciálními přípravky.

Hnisavý puchýř

Podobně jako do jiných poranění kůže i do puchýře se může zanést infekce. Pokud se tak stane, je důležité dodržovat přísnou hygienu a ránu pravidelně dezinfikovat.

Babské rady na puchýř po spálení

Pokud máte doma ricinový olej nebo jablečný ocet, namočte do něj lékařskou gázu a pomocí fixační pásky ji zajistěte na puchýři. Tyto dvě látky urychlují hojení, vysuší puchýřový mok a zároveň bojují proti bakteriím a virům.

Při rozsáhlém nebo nehojícím se poranění neváhejte kontaktovat zdravotnického odborníka.

Mohlo by vás zajímat: