Jak správně ošetřit popáleniny od oleje?

Popáleniny od oleje jsou velmi častým zraněním, ke kterému v domácnostech dochází. Jak na rychlou domácí pomoc a kdy už je lepší vyhledat zdravotníka?

Co jsou popáleniny?

Popáleniny jsou typem poškození kůže vzniklým působením přílišného tepla vzniklého třením, ozářením, elektřinou nebo stykem s chemickými látkami. Popáleniny od oleje vznikají většinou při vaření a patří mezi běžná domácí poranění. Pokud chcete popáleninu správně ošetřit, je nutné umět rozpoznat závažnost zranění, a to podle stupně popálení:

Popáleniny I. stupně

Popáleniny prvního stupně postihují vrchní část kůže (epidermis), projevují se začervenáním pokožky bez puchýřů (erytém). Kůže je po zranění suchá, na dotek bolestivá a hojí se5–10 dní.

Popáleniny II. stupně

Popáleniny druhého stupně zasahují do povrchové (papilární), ale i do hluboké (retikulární) vrstvy kůže. Pokožka je rudá, žlutá, nebo až do běla a s puchýři. Na dotek je kůže velmi bolestivá a podle rozsahu poškození se hojí zhruba 2–8 týdnů.

Popáleniny III. stupně

Popáleniny třetího stupně prostupují všemi vrstvami kůže a trvale poškozují nervová zakončení. Tím pádem pacient s tímto stupněm popálení necítí žádnou bolest. Kůže je tuhá a hrubá s bílými a hnědými skvrnami. Léčba trvá několik měsíců a neobejde se bez trvalých následků (jizev).

Popáleniny IV. stupně

Popáleniny čtvrtého stupně zasahují kůži, tukovou i svalovou tkáň a kost. Pokožka je suchá, černá s tvrdými seškvařenými skvrnami bez jakékoliv citlivosti. Tento stupeň popálenin nelze vyléčit a mnohdy končí smrtí.

První pomoc při popálení horkým olejem