Jak urychlit hojení ran po operaci?

Hojení ran po operaci probíhá ve třech fázích a délka jejich trvání se odvíjí od závažnosti zákroku a průběhu hojení. Nekomplikované neboli primární hojení probíhá bez vedlejších zdravotních potíží. Sekundární hojení doprovází například zvýšená sekrece z rány či známky infekce.

Rekonvalescence po operaci

Délka pobytu v nemocnici a následné hojení operační rány souvisí s druhem a závažností absolvovaného zákroku a s celkovým stavem organismu. Pacient je propuštěn z nemocnice domů, pokud:

  • se neobjevují silné bolesti,
  • je teplota těla v normě a rána nevykazuje známky infekce,
  • je příjem potravy a tekutin v normě, stejně jako vyprazdňování,
  • je pacient soběstačný nebo má zajištěnou domácí péči,
  • není do těla zaveden katétr apod.

V případě, že se po operaci dostaví komplikace, je nutné okamžitě kontaktovat zdravotnickou službu.

Možné komplikace při hojení pooperační rány

Pooperační péče

Pro urychlení hojení se doporučuje dodržovat následující postupy:

Je-li rána zhojená, po odstranění stehů a dalších cizích předmětů je vhodné jizvu promazávat mastí, kterou pacientovi doporučí lékař či lékárník. Po zacelení jizev se doporučuje takzvaná tlaková masáž jizvy, která pomáhá předejít hypertrofickému (vyvýšenému) zjizvení. Masáž není vhodná, pokud je jizva nezhojená a bolestivá.

Jak na tlakovou masáž?

Prstem stlačte zhojenou ránu tak, aby se odkrvilo nehtové lůžko, vydržte 30 vteřin. Poté tlak uvolněte a prst posuňte po jizvě o kousek dál a proces stlačení opakujte. Promasírujte tak celou délku jizvy. Vyvarujte se přejíždění po jizvě, soustřeďte se pouze na bodové vyvíjení tlaku. Masáž praktikujte minimálně 3× denně.

Při rekonvalescenci je nutné dodržovat klidový režim (vynechat sportovní aktivity, nezvedat těžká břemena). Dbát by se mělo na dostatečný pitný režim, zdravou stravu a na doporučení lékařů.

 

Mohlo by vás zajímat: