Jizva po operaci: Proces hojení a následná péče

Hojení ran po operaci se neobejde bez vzniku jizev. Jejich velikost se odvíjí od schopnosti chirurga, použitého šicího materiálu i genetických predispozic pacienta. V každém případě lze často následky domácí pooperační péče zmírnit.

Proces zrání jizev po operaci

Pooperační jizvy vyzrávají přibližně rok až dva. V počáteční fázi hojení rány, kdy je zastaveno krvácení a produkce tkáňového moku, se začínají obnovovat drobné cévy a kolagenová vlákna. Následně se buňky z okrajů ran rozrůstají a tvoří se jizva. Po 2–3 týdnech hojení je jizva zpravidla pouze tenkou zarudlou blankou, která postupně nabývá na hutnosti a tloušťce. Po dohojení a zakrytí rány novými buňkami jizva začne zrát, to znamená, že bledne a měkne. Definitivní vzhled jizvy se dá vyhodnotit po roce až dvou.

Typy jizev

Fyziologické jizvy

Mezi fyziologické jizvy se řadí jizvy keloidní a hypertrofické. Obě dvě formy jsou vyvýšené, liší se tím, že keloidní jizvy zasahují svou plochou přes hranice rány.

Atrofické jizvy

Atrofické jizvy jsou opakem jizev vystouplých, to znamená, že jsou propadlé pod úrovní kožního povrchu. Tento typ jizev je poměrně vzácný. 

Možné komplikace při dozrávání jizev

Péče o pooperační jizvy

Zásadním krokem k úspěšnému zhojení jizev je dodržování hygieny, a to z důvodu zabránění infekce. Ta by mohla nejen prodloužit celkovou proceduru hojení, ale i rozšířit hojící se jizvu. Po odstranění stehů je třeba oblast kolem zahojené rány pravidelně umývat (například gelem pro křehkou pokožku), nechat uschnout a vyměnit krytí.

Po zacelení jizev se doporučuje takzvaná tlaková masáž jizvy, která předchází vyvýšenému zjizvení. Masáž není vhodná, pokud je jizva nezhojená a bolestivá.

Vhodnou technikou ošetřování pooperačních jizev je jejich promašťování. Doporučovanými přípravky jsou dostatečně mastné krémy a masti s minimem vody. Jizvu je nutné chránit před slunečním zářením, a to pomocí opalovacího krému s vysokým SPF nebo velkoplošné fixace krytí. Pro urychlení hojení pooperačních jizev je nezbytné dodržovat klidový režim (vynechat sportovní aktivity, nezvedat těžká břemena). Dbát by se mělo na dostatečný pitný režim, zdravou stravu a na doporučení lékařů.

Na jizvu nepoužívejte dezinfekční přípravky, ty mohou zahubit nově vzniklé buňky a zpomalit hojení jizvy.

Vhodný postup při péči o pooperační jizvy doporučujeme vždy konzultovat s ošetřujícím lékařem.

Mohlo by vás zajímat: