Jak ošetřit mokvající a hnisavou ránu?

Škrábancům, odřeninám ani oděrkám se nevyhne nikdo z nás. Malé ranky se většinou dokážou zahojit samy. Jak ale postupovat, když poranění mokvá nebo se zanítí?

Co je mokvající rána?

Mokvající rána je poranění, ze kterého uniká tekutina. Jedná se o běžnou čisticí fázi, kdy se z rány vyplavují nečistoty. Čirý (serózní) výtok není nic znepokojujícího, jestliže ale dochází k jeho nepřetržitému vytékání či se tvoří přílišné množství, je potřeba zpozornět. V ráně se totiž může nacházet něco, co ji nedovoluje zahájit správný hojicí proces.

Co je hnisavá rána?

Častou komplikací hojení ran je infekce. Mezi původce těchto obtíží se řadí stafylokoky, streptokoky, kvasinky, klebsielly a pseudomonády. Jestliže je rána kriticky obsazená velkým množstvím nežádoucích mikroorganismů, objeví se zarudnutí a otok, bolest, nadměrná zakalená sekrece a hnisavý povlak – tím se zpomalí hojení rány. 

Jak poznat infikovanou ránu?

1.    Zarudnutí

Zarudnutí není při hojení nic neobvyklého. Infikovaná rána se ale vyznačuje nadměrným začervenáním, a to v pruhovitých flecích. V takovém případě se většinou jedná o zánět a není od věci navštívit lékaře.

2.    Bolest

Mírná bolest také není v rámci léčebných procesů nic neobvyklého, měla by ale postupně ustupovat a při dotyku slábnout. Pokud bolest přetrvává, nebo se dokonce zhoršuje, je nutné vyhledat odbornou pomoc.

3.    Sekrece

Jak už bylo zmíněno, určité množství čiré tekutiny doprovází hojení zcela přirozeně. Pokud ale průhledný sekret vystřídá zakalený, žlutý, zelený či zapáchající hnis, rána je infikovaná a žádá si speciální léčbu pod dohledem lékaře.

4.    Zvýšená teplota

Po sundání obvazu by rána měla vychladnout do normální tělesné teploty. Pokud zhruba po deseti minutách bude oblast poranění stále horké a kůže napnutá, poukazuje to na probíhající zánět.

Infikovaná rána potřebuje léčbu

Pokud rána hnisá, je třeba dbát na zvýšenou pozornost při její léčbě. Riziková jsou místa na těle, která jsou v neustálém pohybu či ohybu. Jestliže se počátek infekce nepodchytí včas a ta se rozšíří, je nutné navštívit lékaře, který obvykle předepíše lokální či celkovou léčbu antibiotiky. 

Ošetření infikované rány

Nejdůležitějším krokem při léčbě infikované rány je odstranit infekci. Jak vytáhnout hnis z rány? Při extrémním hnisavém výtoku (exsudaci) je vhodné používat protiinfekční krytí na ochranu proti bakteriím – Leukomed Sorbact a často ho měnit. Lékař může stanovit doplňující léčbu lokálními či celkovými antibiotiky.

Hnisavý puchýř

Stejně jako odřeniny či škrábance může začít hnisat i puchýř způsobený popálením. V takovém případě je nutné při jeho ošetřování dodržovat přísnou hygienu. Skvělým pomocníkem jsou náplasti s polštářkem, zabraňující vzniku a šíření infekce. 

Prevence infekce

Pro prevenci infekce v ráně je velmi podstatné dodržování hygieny při následné domácí péči. V rámci první pomoci i při dalším ošetřování je důležité poranění i jeho okolí dezinfikovat, používat na něj sterilní krytí, a tím chránit ránu i její okolí před bakteriemi. Velmi užitečné je voděodolné krytí ran, které je zároveň prodyšné a tím umožňuje přísun kyslíku, který je při hojení zásadní.

Pokud se rána nehojí, nebo se její stav dokonce zhoršuje, neváhejte vyhledat zdravotníka, který vám pomůže s vhodnou léčbou.

Mohlo by vás zajímat: