Popáleniny II. stupně: První pomoc a možné následky

Popáleniny II. stupně jsou velmi častým a nepříjemným následkem popáleninového úrazu. Rozdělujeme je na povrchové a hluboké. Jak tyto popáleniny vypadají, jak je ošetřit a jaké mohou mít následky?

Co jsou popáleniny II. stupně?

Jak na první pomoc popálenin II. stupně?

  1. Okamžitě přerušte působení tepla.
  2. Chlaďte popáleninu pod proudem vody (nejlépe o teplotě 8 °C).
  3. Volejte linku 155.
  4. Nedotýkejte se popálenin.
  5. Nepropichujte puchýře (snížíte riziko infekce).
  6. Ránu chlaďte až do příjezdu zdravotnické záchranné služby.

V jakých případech zavolat záchrannou zdravotnickou službu?

U popálenin II. stupně není vždy nutné volat záchrannou službu, lehké popáleniny obvykle zvládnete ošetřit i sami doma, a to pomocí speciálních přípravků a vhodného krytí. Pokud se jedná o malé dítě, staršího člověka nebo popáleniny zabírají více než 5 % celkové plochy těla, je však přivolání pomoci nutné. Záchrannou službu volejte i v případě, že postiženému chybí kus kůže nebo má velké puchýře.

Jak odhadnout 5 % celkové plochy těla? K tomu vám poslouží jednoduchá pomůcka: 1 % povrchu lidského těla zabírá plocha dlaně a prstů. Poté si stačí vizuálně představit pětinásobek této plochy.

Jak dlouho se hojí popáleniny II. stupně?

Při povrchovém popálení dochází ke tvorbě puchýřů, které se zahojí během dvou až tří týdnů a nezanechávají žádné trvalé následky.Hlubší poranění se zaceluje tři až šest týdnů a může zanechat trvalé následky v podobě jizev.

Popáleniny II. stupně – léčba

Po ošetření zdravotnickým odborníkem je důležité pečovat o popáleniny i doma, aby se do nich nedostala infekce a léčba se nezkomplikovala. Nedoporučuje se proto puchýře propichovat, ale potírat je speciálními gely na popáleniny, používat antibakteriální náplasti a celkovou plochu popálenin potírat krémy k tomu určenými. Vzniklé jizvy lze chirurgicky odstranit a při rozsáhlejším poranění využít metodu štěpu či Z-plastiku, která spočívá ve využití několika řezů do písmene Z, ty uvolní pnutí a nežádoucí tahy.

Prevence popálenin

Až 70 % popálenin vzniká v domácnostech a z nepozornosti. Odborníci doporučují nainstalovat detektory kouře a pořídit si hasicí přístroje.

 

Prevence popálenin u dětí

  • Odstraňte ubrusy, které mohou malé děti strhnout ze stolu.
  • Umísťujte nádoby s horkým obsahem doprostřed stolu.
  • Vypínejte sporák, nenechávejte na něm nádoby na vaření s horkým obsahem.
  • Odklízejte kabely elektrospotřebičů z dosahu dítěte.
  • Koupejte dítě zády ke kohoutku, aby na sebe nemohlo pustit horkou vodu.
  • Schovejte sirky, zapalovače a další hořlaviny na bezpečné místo mimo dosah dětí.
  • Kupujte spotřebiče s dětskou pojistkou.
  • Mějte po ruce hasicí přístroj a co nejdříve naučte dítě přivolat záchranné složky.

Popáleniny druhého stupně mohou při nesprávném ošetření způsobit nepříjemné zdravotní komplikace. Proto neváhejte navštívit lékaře, který vám doporučí vhodný postup ošetření.

Mohlo by vás zajímat: